Näitä minulla on ollut siitä asti kun aloitin leimailun. Nykyään useamman sorttisissa tyynyissä, on pitkiä rasioita joissa useaa väriä, jokaisen näistä voi irroittaa erilleen. Niiden takana on pieni kanta josta kiinni pitäen on kätevä lisätä muste leimasimeen tai pyyhkiä väriä paperin reunaan tai suoraan paperiin. Saatavilla on myös kahvoja jotka napsautetaan kiinni taustaan, mutta tosi käteviä ovat ilmankin.

 Tässä kuvassa noita Cat´s eye (kissan silmä) tyynyjä, näitä saa erillisinä, nämä minun ostamani tulevat kuuden seteissä joissa erilaisia väriyhdistelmiä. Näissä on kirkkaita perusvärejä, metallivärejä, hiekan ja puun sävyjä yms. Nämä ovat myös käteviä ottaa mukaan, vievät pienen tilan, mutta silti näillä saa väritettyä suurenkin leimasimen tosi näppärästi, myös useamman värin käyttö samaan leimasimeen yhdellä leimauskerralla onnistuu helposti terävien kärkien avulla.

1034395.jpg

 Mihin nämä sitten ensisijaisesti käyvät?  Värit ovat nimensä mukaisesti "liitumaisia" (chalk) ja se tekee niihin pehmeän, samettimaisen mattapinnan. Ne ovat dye-ink musteita. Ne leviävät pehmeästi ja kuivuvat hitaasti, joten niitä voi voi levitellä ja sekoittaa toisiinsa huomaamattomasti. Tämä ominaisuus tekee niistä loistavia taustojen koristeluun, reunojen korostuksiin ja utuisten efektien tekoon. Pitkä kuivumisaika tekee niistä hyviä myös embossaukseen. Paperin vanhennukseen soveltuvat loistavasti.

  Kiiltävillä papereilla värit leviävät todella voimakkaasti ja tätä ominaisuutta hyödyntäen voi saada hyvin mielenkiintoisia efektejä. Kuumentamalla värit saa kiinnittymään ja se myös parantaa niinden kestävyyttä "pitkässä juoksussa".

  Leimatun kuvan pinta on liitumainen ja pehmeä. Tyyny on suht kostea, joten värin levitys on melko helppoa, suureen leimasimeen tosin saattaa väri tulla vähän epätasaiseti jos tyynyä painelee välillä kovemmin. Tosin tällä tavoin saa mielenkiintoisen elävän pinnan.

 Kiinnitettynä kuumentamalla niitä voi valmistajan mukaan käyttää myös polymeeri massoille ja jopa kankaalle. Vanhimmat mustetyynyni ovat olleet minulla jo pari vuotta eivätkä ole vielä kuivuneet ahkerasta käytöstä huolimatta, lisäväripulloja on kuitenkin saatavilla.

 Värejä voi levittää toistensa päälle, ne sekoittuvat kauniisti "likaamatta" toisiaan ja väritetyn taustan päälle voi vaivatta leimata jollain toisen merkkisellä musteella esim. tekstiä.

 Täällä valmistajan sivuilla lisätietoa ja väripaletit.

 Tässä tausta tehty musteilla värittämällä. Aloitin luonnonvalkoisesta korttipohjasta, ja vaaleimmasta sävystä aloittaen pyyhin mustetyynyllä suoraan paperin pintaan. Kosketus kannataan säilyttää kevyenä jottei mustetyynyn muoto jää liian selvänä jälkenä näkymään. Siirryin asteittain tummempaan mustetyynyyn reunoja kohti mentäessä. Samasta mustetyynystä saa montaa sävyä painamalla tyynyä voimakkaammin paperiin. Käytin kolmea eri väriä tämän tekemiseen (ihan reunoissa näkyvä vihreä on stazon-mustetyynystä ja siksi ei ole sekoittunut pohjaan) :

1034991.jpg

  Ja tässä pupu on ensin leimattu samaiselle luonnonvalkoiselle paperille, väritetty ja sen jälkeen olen ruskealla chalk-musteella pehmentänyt kuvan reunat melkein pupuun asti. Kuva on sitten leikattu soikealla leikkurilla ja liimattu ruskealle paperille. Kuvio on n. 10cm leveä.

1034989.jpg